POSTPARTUMPLANEN

Många blivande mammor ägnar mycket tid åt att läsa på och förbereda sig inför förlossningen samt hur de bäst ska ta hand om sitt nyfödda barn. Efter förlossningen brukar både omgivningen och föräldrarnas fokus att riktas mot bebisen. Tyvärr är det vanligt att mamman, som också behöver tid för återhämtning, vila och stöd, hamnar i skuggan av detta.

Under tiden efter förlossningen kan man vara mer öppen och känslomässigt mottaglig än vanligt, vilket underlättar för att skapa en stark anknytning till barnet. Men samtidigt kan man vara mer skör på grund av sömnbrist, hormonella förändringar, smärta och den överväldigande känslan av att bli förälder. Det kan göra det svårt att sätta gränser, tacka nej till besök eller bortse från välmenande men ovälkomna råd från andra.

För att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för en bra start som förälder och minska sårbarheten kan det vara en god idé att skapa en postpartumplan. Det innebär att man reflekterar över och skriver ner sina önskemål och behov för tiden efter förlossningen, och delar detta med sina nära och kära. Särskilt för förstagångsföräldrar kan det vara svårt att föreställa sig hur livet kommer att vara efter att bebisen är född. Nedan hittar du en postpartumplan med viktiga punkter att överväga inför den kommande tiden. Planen är naturligtvis endast ett utkast; ingen kan förutse exakt hur din förlossning kommer att gå eller hur din bebis kommer att vara.


POSTPARTUMPLANEN

FÖRÄLDRALEDIGHET
Hur länge vill ni vara tillsammans hemma? De första 10 dagarna går snabbt, så överväg att förlänga tiden tillsammans för att få tillräckligt med återhämtning och komma in i en bra rutin som familj. Det handlar inte om att "slösa bort dagar", utan det är viktigt för att ni ska få en stabil start som familj. Det är bättre att planera för lite än för mycket tid tillsammans.

BESÖK 
Nyblivna föräldrar är ofta ivriga att visa upp den nyfödda för familjen och nära vänner. Men det kan vara överväldigande att ha besök när man är nyförlöst. Fundera över om ni vill ta emot besök på sjukhuset eller vänta tills ni är hemma. En bebis är fortfarande en bebis efter en månad, så det finns ingen brådska. Fundera också på hur många besök ni orkar ta emot per dag och hur länge ni vill att besöket ska vara. Till en början kan en halvtimme till en timme vara lagom!

AVLASTNING
Finns det andra personer än din partner som kan stötta och avlasta er vid behov? Det är viktigt att komma ihåg att man inte behöver klara allt själv, och oftast finns det personer som gärna hjälper till om man frågar. När nära och kära hälsar på, be dem gärna om hjälp! Det kan vara att hjälpa till med vardagssysslor som att plocka ur diskmaskinen, handla mat eller passa bebisen medan du får lite vila eller tar en dusch. Kanske finns det till och med någon som kan bo hos er en tid och hjälpa till med avlastning?

SYSKON
Finns det någon som kan ge eventuella storasyskon extra uppmärksamhet så att du och din partner kan fokusera på återhämtning och den nyfödda bebisen? Tänk också igenom hur ni som föräldrar kan stötta storasyskonet för att få en bra start med den nya familjemedlemmen.

DINA BEHOV
Hur kan du se till att äta och dricka regelbundet, få några timmars sammanhängande sömn och ta en dusch? Finns det något ni kan förbereda på förhand för att underlätta den första tiden?

ARBETSFÖRDELNING
Vem ska göra vad? Vem ska mata, byta blöjor, trösta under natten, laga mat, sköta hemmet, handla etc.? Den första tiden är det rimligt att partnern tar allt ansvar för att du som fött ska få återhämtning.

VÅRDKONTAKTER
Var vänder du dig om du behöver kontakt med vården för egen del eller för bebisens skull? Skriv ner alla telefonnummer och öppettider på förhand så att du enkelt kan söka hjälp om det skulle behövas.

GEMENSKAP
Som nybliven förälder kan det kännas överväldigande att hantera all känslor, råd och allt ansvar. Att ha personer i ens närhet som förstår och kan erbjuda stöd och råd är ovärderligt. Det kan vara vänner, en föräldragrupp eller ett online-community. Att ha någon att vända sig till för råd och stöd, speciellt när bebisen gråter eller det är sent på kvällen är ovärderligt!