FÖRLOSSNINGSDEPRESSION
Vad är en förlossningsdepression?
Förlossningsdepression, även kallad postpartumdepression, är vanligt och påverkar många nyblivna mammor. Enligt flera studier drabbas så många som en av fem kvinnor av förlossningsdepression i någon utsträckning. Det verkliga antalet drabbade är dock förmodligen högre, eftersom många nyblivna mödrar lider utan att söka hjälp på grund av det tabu som omger att må dåligt när man förväntas vara lycklig över sitt nyfödda barn. Dessa kvinnor missas därför i statistiken.
Många av dem som utvecklar förlossningsdepression har redan haft depressionssymtom under graviditeten. Det kan dock vara svårt att urskilja vad som är normalt för en graviditet och vad som är tecken på depression, vilket leder till att många inte söker hjälp eftersom de tror att deras symtom är en naturlig del av graviditeten. Symtomen tenderar att förvärras efter förlossningen på grund av hormonella förändringar, sömnbrist och ökad stress.
Babyblues är en kortvarig respons på de hormonella förändringarna som uppstår efter förlossningen. När hormonnivåerna stabiliserar sig något brukar man känna sig mer balanserad känslomässigt och babyblues försvinner vanligtvis av sig självt inom ungefär två veckor. Depression kräver däremot oftast behandling varför det är viktigt att skilja de två tillstånden åt.
Symtom på förlossningsdepression
Symtomen på förlossningsdepression liknar dem vid vanlig depression, men den som drabbas är gravid eller har nyligen fött barn. Vanliga symtom inkluderar:
Om man upplever symtom på depression under en period längre än två veckor efter förlossningen är det viktigt att söka professionell hjälp. Om man har tankar på att inte vilja leva är det viktigt att söka hjälp hos akutpsykiatrin eller ringa 112 för att få snabb hjälp.
Egenvård vid depression
Om du känner igen dig i ovan beskrivna symtom är det viktigt att överväga att söka professionell hjälp, men det finns även några saker du kan göra för att lindra symtom på egen hand.