TA HAND OM DIG SJÄLV EFTER FÖRLOSSNING


En graviditet och förlossning, oavsett om den sker vaginalt eller med kejsarsnitt, är något av det mest påfrestande en människorkropp kan genomgå. Återhämtningen börjar efter förlossning och pågår under minst 6-8 veckor men det kan ta över ett år innan kroppen är helt återhämtad. Du går igenom många förändringar, både känslomässigt och fysiskt. Du lär dig också hur du hanterar alla de förändringar som krävs för att bli en ny mamma. Perioden efter förlossningen innebär också att du och din partner lär er hur ni ska ta hand om er nyfödda och hur ni ska fungera som en förändrad familjeenhet.  

Ändå är det många som har bråttom att återgå till sina vanliga rutiner och missar att ge sig själva den återhämtning de skulle behöva. Det är viktigt att du tar hand om dig själv för att låta din kropp vila och läka. 


Vila och sömn
Hela din kropp har anpassat sig för att bära ett barn och ska efter förlossning återgå till ett nytt normalläge. Har man fått bristningar eller fött med kejsarsnitt kan läkning av stygnen bidra till obehag. Kroppen behöver mycket vila denna period och det är viktigt att ge den en chans att läka. Barnvagnspromenader och träning kan komma senare, lite lättare stretching och rörelse är tillräckligt för att främja cirkulationen och välbefinnandet men mer behöver inte kroppen ännu.

Ge kroppen tid att läka
Många får panik av att kroppen inte beter sig och känns som vanligt första veckorna efter förlossningen. Det är dock vanligt och normalt att uppleva bristande kontroll över kroppsfunktioner som urinläckage eller svårighet att hålla tillbaka gaser. Många upplever även en tyngdkänsla i bäckenbotten och ömhet i kroppen. Återhämtningen tar flera veckor men det är viktigt att man ska se en långsam förbättring, om symtom inte förbättras eller till och med förvärras är det viktigt att söka vård.

Näringsintag och hydrering 
Att äta näringsrik mat och dricka tillräckligt med vatten är avgörande för återhämtningen och för att ge din kropp den energi den behöver för läkning och amning. Det är lätt att äta snabba kolhydrater och godis för att ge snabb energi när man är trött och sliten, det är inte fel emellanåt men det är viktigt för kroppen att få regelbunden och bra näring.

Be om stöd och avlastning
Glöm inte att vara snäll mot dig själv och be om stöd från din omgivning. Din kropp har genomgått en fantastisk prestation under graviditeten och förlossningen, och de första månaderna är det mycket återhämtning som krävs. Ge dig själv tillstånd att vila och återhämta dig, och ta emot hjälp från din partner och nära och kära. De flesta tycker om att hjälpa till och känna sig behövda så du är inte till besvär bara för att du ber om stöd.

Känslomässigt stöd
Att bearbeta och få utlopp för alla de känslor som uppstår efter förlossningen är lika viktigt som den fysiska återhämtningen. Att ha tillgång till emotionellt stöd från din partner, familj och/eller professionella kan vara avgörande för din mentala hälsa under denna period. Det är viktigt att alla känslor får utrymme, det är okej att vara ledsen eller sakna sitt gamla liv samtidigt som man är glad över sitt barn.

Sänk kraven
Sänk dina krav, kom ihåg att din kropp arbetar dygnet runt med att läka och återhämta sig. Det är normalt att vara tröttare än vanligt och att inte kunna utföra hushållssysslor som tidigare. Sänk dina krav på dig själv och låt kroppen fokusera på läkning och återhämtning genom att ge den tillräckligt med vila och avlasta den från onödiga påfrestningar.